Turisme i Albanien

 Turisme er for Albanien blevet et meget vigtigt element i landets økonomi, en økonomi som er i konstant udvikling. Beliggende i middelhavsområdet, præsenterer Albanien sig som Europas sidste turist “hemmelighed”. Landet er ikke plaget af “overtourism” som så mange andre områder og er rig på kultur, historie, arkitektur og uspolerede strande. Videoen til højre er et godt resumé af hvad Albanien har at byde på.

Play Video

Sol og strand i Albanien

 Den albanske kystlinje, med en længde på cirka 450 km, grænser op til både Adriaterhavet og det Joniske hav. Adriaterhavskysten strækker sig i fra Drini bugten i nord, over havnebyerne Shëngjin, Durrës og ned til byen Vlorë, hvor den albanske riviera samt den Joniske havkyst begynder. Den albanske riviera som er det mest populære feriemål for såvel albanere som udenlandske turister, strækker sig fra Vlora til Saranda og byder bl.a. på gamle landsbyer, snoede veje og smukke udsigter, klart vand og uberørte strande. De sydalbanske strande udmærker sig ved god plads, fine strandrestauranter med havets frugter og kølig hvidvin til fornuftige priser. Og så er du næsten altid sikker på godt vejr i perioden maj – oktober. Med andre ord: masser af solskin.

Historie og Kultur

 Gennem historien er Albanien bl.a. blevet besat og befolket af romere, byzantiner, normannere, venetianere og osmannerne. Albaniens landskaber er fuldt med slotte og fæstninger fra forskellige tidsaldre. Der er ca.158 slotte og befæstninger, som har opnået status som kulturarv. To byer og forskellige lokationer i Albanien er under UNESCO´s verdensarvsbeskyttelse.

Smuk natur

 Albanien har også masser af “naturarv” og er et ”must-see” land for naturelskere og eventyrlystne mennesker, specielt for dem der interesseret i vandring.  Her finder man de høje bjerge, brusende floder og majestætiske landskaber. F.eks i Nordalbanien finder du Theth med mulighed for en unik vandreoplevelse. Vandreturen  kan f. eks. være en både smuk og udfordrende rute, der starter i bjerglandsbyen Theth og fører over et bjergpas og ind i Valbona nationalpark.  (se her). Lignende smukke omgivelser  finder du også i midt- og syd Albanien, for eksempel Osum fjeldkløften (se her).

Det albanske køkken

 Ligesom i de fleste lande i middelhavsområdet, er det albanske køkken primært baseret på ingredienser som grøntsager, frugt, fisk og skaldyr. Olivenolie er den mest anvendte olie i de albanske traditionelle retter. Mest udbredte og anvendte grønsager er hvidløg, løg, tomater, peber og andre grøntsager som aubergine, porrer og kål. Det albanske køkken har en stor variation af vegetariske retter. Kød som oksekød, lam, svinekød og fjerkræ er også meget almindeligt, de er dog ikke nødvendigvis en del af den traditionelle albanske kost. Det albanske køkken er meget påvirket af det græske, italienske og tyrkiske køkken.

Rejsetips

Hvis du planlægger at rejse til Albanien, så klik her for at få nogle praktiske rejsetips.

Et par turist links:

National Agency of Tourism

www.akt.gov.al/

www.albania-holidays.com

Ferielejligheder:

www.amantia.dk/

Danskejet ferielejligheder i landsby med enestående udsigt til Adriaterhavet.

www.rentinalbania.com

Rent in Albania tilbyder en bred vifte af ferielejligheder langs Albaniens kyst.
Firmaet har servicekontorer i Tirana, Vlora og i Saranda.